Tips og råd

Hvor ofte skal jeg bade hunden min?

Spesielt på høst- og vinterhalvåret, som er høysesongen for ruskevær og skitne poter, pelser og barter – kan det være vanskelig å avgjøre hvor ofte hunden bør vaskes!

Når hunden bør vaskes, varierer avhengig av rase, pels og hår. En god huskeregel er at hunden bør kun bades når det er behov for det. Dersom hunden bades for ofte, kan det føre til tørr og irritert hud.

Det er viktig å bruke produkter tilpasset rase, pels og behov. På den måten har du best forutsetninger til å opprettholde en sunn fuktighet i huden, som stimulerer til en sunn hår/pelsvekst. Mange lurer på om man kan bruke vanlig, mild såpe til hunden, men det fraråder vi. Dette fordi mennesker og hunder ikke har den samme PH-verdien i huden.

Gre pelsen godt før bading, for å unngå at pelsen floker seg og at eventuelle floker tover seg ytterligere – dette kan både være smertefullt for hunden og utfordrende å fjerne. Pass også på at hunden står stødig, på f.eks. en sklimatte eller vått håndkle. Vask grundig i to omganger, påfør deretter balsam, skyll ut og tørk godt med håndkle. Bruk gjerne en blåser for å tørke hunden. Gre samtidig forsiktig, på den måten skiller du hårene, pelsen tørker raskere og pelsen holder seg flokefri lengre.

Les mer om våre produkter her.

 

Potepleie

Hundens poter utsettes daglig for slitasje som, grus, salt, asfalt, grums og mye annet.

Derfor er det viktig at du hjelper din firbente med å holde poter og tredeputer rene, fuktige og elastiske.

Dersom tredeputene blir tørre og sprekker opp, vil det kunne være veldig smertefullt for hunden din å trå på potene, og i verste fall vil det kunne utvikles infeksjon som må behandles av veterinær.

Dersom du har en liten valp i hus, anbefaler vi å være ekstra oppmerksom da valepepoter under utvikling vil være mer sårbare for skade og slitasje.

Ta vare på hundens poter med potesalve! Potesalve tilfører fuktighet og virker mykgjørende, samtidig som den beskytter mot tørre og sprukne poter og snuter! Salven virker ved at den danner en beskyttende barriere rundt tredeputene (hundens fotsåler). Denne barrieren forhindrer at is og salt trekker inn og skader potene. Potesalven virker også beskyttende mot varm asfalt om sommeren.

Les mer om potesalve her.



Tannpleie

Tannstein forekommer i stor variasjon, avhengig av mat og tannstell. Noen raser er også mer utsatt for dårlig tannhelse enn andre.

Munnhule og tenner bør sjekkes regelmessig for å sikre god tannhygiene. Ved å pusse tenner regelmessig, forhindrer du forekomst av tannstein. Dersom det er vanskelig å børste tenner med vanlig tannbørste, kan du benytte seg av fingertannbørste eller tannservietter.

Tannskrape kan brukes til å fjerne tannstein, viktig med råd og veiledning hos veterinær før bruk.

Se våre tannpleieprodukter her
 


Stell av øre og øyne

Ører og øyne er hundens viktigste sanseorganer og er i stor grad selvrensende, men av og til kan det være nødvendig med produkter for pleie og vedlikehold.

Ørene bør kontrolleres regelmessig, men med mindre du ser faktiske tegn til skitt og ørevoks, vond og unormal lukt, bør man ikke forstyrre ørene unødig da de er ganske så ømfintlige.

Øyne trenger i utgangspunktet ingen regelmessig behandling. Men det er samtidig viktig å merke seg at noen raser, spesielt de med utstående øyne og kraftig pelsvekst rundt øynene vil trenge regelmessig oppfølging og trimming. Lett irritasjon kan forekomme hos de fleste og lar seg enkelt behandle med skånsomme renseprodukter.

Dersom hunden viser tegn til ubehag, irritasjon eller ved mistanke om sykdom anbefaler vi alltid at du tar kontakt med veterinær for utredning og rett behandling. Spesielt ved øyne, anbefaler vi å

Her kan du lese mer om behandling og forebyggende produkter for øyne og øre.

 

Hvor ofte og hvor langt ned skal jeg klippe klørne?

Hundens klør vokser kontinuerlig og må derfor klippes regelmessig. Husk også sporene!

Kloen består av en klokapsel som omslutter pulpaen, som består av nerver og blodkar. Dersom man venter for lenge med å klippe klørne og/eller klipper for langt ned, vil man kunne treffe det levende vevet som vil være veldig smertefullt fo hunden. Derfor anbefaler vi heller å klippe litt, men ofte! 

Kjøp våre kloklippere her


Hvor ofte bør jeg stelle hunden min?

Hvor ofte hunden bør stelles, avhenger av en rekke faktorer som rase, rutiner på børsting og vask, lengde på pels/hår, generell helse og ytre miljøpåvirkninger. Enkelte raser trenger også generelt mer stell enn andre. Ta en titt nedenfor på den rasespesifikke stelleguiden vår for indikasjon på når og hvor ofte hunden din trenger en tur i salongen:

Dersom du ikke finner rasen din nedenfor, ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg med detaljene!

  • Raser med overpels og underpels
    Eks: Golden Retriever, Border Collie, German Shepard, Husky

    • Disse rasene krever generelt en del vedlikehold. Generelt bør de børstes annenhver dag for å forhindre oppsamling av død underpels og floker med underullskam og karde. Bades kun når nødvendig (Når hunden er synlig skitten). Tørkes forsiktig med håndkle, unngå voldsomme, sirkulære bevegelser som kan danne floker og tover.

  • Raser med lang, glatt pels/hår
    Eks: Shitzu, Lhasa Apso, Tibetansk Terrier, Schnauzer, Spaniel, Engelsk fårehund

    • Disse rasene krever generelt mye vedlikehold og bør børstes med karde og metall kam daglig for å holde pelsen frisk, vakker og flokefri! Et ekstra tips er å fokusere litt ekstra på områder som ører, ben, hale og områdene der halsbånd og/eller sele ligger. Bades kun når nødvendig (Når hunden er synlig skitten). Tørkes forsiktig med håndkle, unngå voldsomme, sirkulære bevegelser som kan danne floker og tover.

  • Raser med kort, glatt pels
    Eks: Jack Russel, Staffordshire Bull terrier, Fransk Bulldog, Pug

    • Disse rasene er generelt enkle å vedlikeholde, men de røyter en del, så du kan forvente litt hår her og der. Bør børstes ukentlig med gummibørste og karde, eller noe hyppigere, dersom det er nødvendig å fjerne løst hår. Bades kun når nødvendig (Når hunden er synlig skitten). Tørkes forsiktig med håndkle.


  • Strihårede raser
    Eks: Border Terrier, West Highland White Terrier, Norwich Terrier

    • Disse rasene krever generelt lite vedlikehold, fordi strihåret pels ikke lett floker/tover seg. Bør børstes ukentlig med karde og metall kam. det er nødvendig med jevnlig stell for å fjerne dødt hår. Pelsen bør trimmes/nappes månedlig. Bades kun når nødvendig (Når hunden er synlig skitten). Tørkes forsiktig med håndkle.


  • Raser med krøller/ullpels
    Eks: Puddel (alle), Bichon Frise(alle), Cockapoo, Cavapoo, Cavason
    • Raser med krøller og ullpels krever generelt mye vedlikehold, fordi pelsen ofte er veldig tykk og floker/tover seg veldig lett. Bør børstes daglig med karde og metall kam. Et ekstra tips er å fokusere ekstra på områdene, ører, ben, hals og områdene der halsbåndet og/eller selen ligger. Bades kun når nødvendig (Når hunden er synlig skitten). Tørkes forsiktig med håndkle, unngå voldsomme, sirkulære bevegelser som kan danne floker og tover.